Dagens kronikk i Moss Avis: – Tvetydighetens regime?

Birger Thurn-Paulsen er leder av Rødt Moss og omegn

Det handler igjen om prosessen rundt innføring av ny styringsmodell i Moss:

– Tage Pettersen later som det foregår en utredning uten at konklusjonen er trukket og skjuler vedtak som allerede er gjort. Slik åpner dagens «Aktuell kommentar» i MA (27.1.2012). Forfatter er Rødt Moss og omegns leder Birger Thurn-Paulsen. Trass i at Rødt-lederen sjøl med flere tidligere har gjort oppmerksom på sprikende signaler fra ordføreren, unngår han og hans allierte i bystyreflertallet å svare på anklagene.

Kronikken følger nedenfor, og i tillegg Birgers svar til Georg L. Brynhildsen fra Høyre, som hadde et svarinnlegg 28. januar:

Tvetydighetens regime?

Av Birger Thurn-Paulsen, leder av Rødt Moss og omegn.

(Trykt i Moss Avis 27.1. 2012, side 2)

Side 3 i Moss Avis d. 23. januar, om innføring av parlamentarisk styringsmodell er oppsiktsvekkende lesning. Avisa har satt tittelen «Mosserevolusjonen» på oppslaget. Rødt ville heller ha kalt det «Mossekuppet».

På spørsmål svarer ordføreren: «Hvorvidt parlamentarisme er noe Moss skal satse på, er jo det den pågående utredningen skal gi svar på. Det er vel ikke å vente at jeg som ordfører skal konkludere før dette arbeidet er avsluttet.»

Det er grovt sett to måter å lese ordføreren på: Enten vet de ikke hva de driver med når det gjelder egne vedtak – eller så er det et bevisst forsøk på å spre forvirring og få folk til å tro at det foregår en åpen utredning hvor konklusjonen ikke er trukket.

Om Moss Høyre velger å ikke ta hensyn til råd fra egne rekker, fra Michael Tetzschner, en mann med mer erfaring fra denne styringsmodellen enn de fleste, får nå være deres problem. Det er verre at de ikke tar innbyggerne i Moss alvorlig.

Det er én ting å gjøre, les hva bystyrets flertall faktisk har vedtatt allerede:

Vedtak 14. november:

«Rådmannen gis i oppdrag å engasjere en uavhengig instans/ firma til å gjennomføre en utredning om den praktiske gjennomføring og forventede problemstillinger ved innføring av parlamentarisme i Moss.»

I samme dokument:

«Styringsflertallet har til hensikt å innføre parlamentarisme innen 1. august 2012.» Hvilket også vedtas d.12. desember: «Moss kommune skal innen 1. august 2012 innføre parlamentarisk styringsform. Hvordan dette kan tilpasses Moss kommune på en best mulig måte er nå ute til utredning. Dette vil medføre en tydeligere ansvarsfordeling og Bystyret vil i større grad bli ansvarliggjort for den politikken som føres i Moss kommune.»

Det er ikke mye å lure på: Vedtaket sier at parlamentarisk styreform SKAL innføres, og utredningen som er bestilt er en kokebok for HVORDAN det skal gjøres.

Ser vi oss litt tilbake blir det ikke mindre oppsiktsvekkende. Ordføreren advarte i fjor sommer mot parlamentarisme og byråd. Han la da vekt på at det ville medføre en uønsket profesjonalisering av politikerne, og at det ville favorisere partiene i posisjon. Da var han, enn så lenge, i opposisjon.

Høyres leder i Moss har i samme åndedrett, eller innlegg, både sagt at innføring av parlamentarisk modell er banket i avtalen mellom partene i flertallet OG at det ikke er konkludert før det er gjort en utredning. Ordføreren, og flertallet, mener at det dreier seg om en intern organisering av kommunens drift og derfor er uegnet for folkeavstemning. Frp går i sitt prinsipprogram inn for et system med folkeavstemninger for at velgerne skal få innflytelse! Prinsipprogrammet gjelder åpenbart ikke i denne saken. Er ikke spørsmålet om hvordan kommunen styres viktig for innbyggerne?

Ordføreren fortsetter å late som det foregår en utredning uten at konklusjonen er trukket. Han skjuler vedtak som allerede er gjort.

Rødt Moss står bak en lovlighetsklage som gjelder behandlingen av denne saken. Rådmannen, blant andre, har uttrykt tvil om lovlighetsklagen foreløpig er gyldig siden det foregår en utredning. Det bør snart bli slutt på forvirringen ved at bystyrets vedtak tåkelegges, eller ikke blir tatt alvorlig. Vedtaket i desember bør føre til at lovlighetsklagen behandles.

Flertallets politikere har lagt vekt på at denne modellen, som betyr at et byråd erstatter Formannskapet, handler om å ta politisk styring og ansvarliggjøre politikerne. Den måten dette flertallet hittil har håndtert denne saken på gjør at det er nok en grunn til å frykte innføringen av et parlamentarisk system med byråd.

Hvis det finnes et snev av ansvarlighet bør det sittende regimet snu i tide. Det ville eventuelt være en redelig sak å la det bli tema ved neste valgkamp, slik at velgerne kan vite hva og hvem de stemmer på. Det er også reist en bevegelse som krever folkeavstemning. Det ville løfte saken opp på et politisk nivå nå.

Uansett kommer Rødt Moss til å fortsette og bry seg, slik at spørsmålet får den politiske dimensjonen og klarheten folk i Moss har krav på.

28. januar hadde Høyres Georg L. Brynhildsen fra Høyre, et svarinnlegg. Birger Thurn-Paulsen svarte på dette 31. januar:

Hva er feil om parlamentarisme?

I et debattinnlegg lørdag 28.01. hevder Georg Brynildsen (GB) at jeg tar feil om hva som skjer med innføring av parlamentarismemodellen. Hva er det som er feil? Det er jo utmerket hvis det stemmer at det ikke er bestemt, men det som er feil er at det posisjonen sier er stikk i strid med det de selv har vedtatt. Vedtakene forteller at kommunen SKAL innføre parlamentarisk styringsform innen 1.08.12  og at det er bestilt en utredning som skal se på HVORDAN dette kan tilpasses Moss kommune. Hvordan dette kan tolkes som at det ikke er trukket noen konklusjon er temmelig gåtefullt. Er det slik at posisjonens politikere lurer både seg selv og andre?

Hvis uttalelsene om at det skal konkluderes når utredningen er ferdig skal ha troverdighet, må bystyrets flertall faktisk gjøre om vedtakene sine. Det må i så fall komme en utredning som er åpen i alle ender. En utredning som ikke bare spør hvordan, men spør hva som taler for og hva som taler i mot, målt opp mot formannskapsmodellen. Hvis ikke det skjer må man bare trekke den slutningen at posisjonens politikere har et uryddig og respektløst forhold til sine egne vedtak.

En annen side av saken er at GB er forundret over at byens innbyggere er så voldsomt interessert i denne saken. Det som virkelig er forunderlig, snarere sterkt urovekkende er at GB og flertallet forøvrig, overhodet ikke forstår at dette er viktig for innbyggerne. I følge dem er det en intern sak  om organiseringen av kommunens drift. Selv har de lagt politisk prestisje i det, vedtar det ene og sier det andre og forventer altså at innbyggerne ikke trenger å bry seg om det! Styringsmodellen for en kommune er en alvorlig og omfattende sak med betydning for kommunens innbyggere. At politikerne helst vil stelle med dette selv, uten særlig innblanding fra folk, uten folkeavstemning, er arrogant, respektløst overfor innbyggerne, og alt annet enn ansvarlig politisk styring.

Birger Thurn-Paulsen, leder av Rødt Moss  og omegn

 

Reklamer
Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: