Byrådsbestrebelsene: – Gjennomført prisippløshet

Splitthopp, utført mot høyre. Kilde Wikimedia. Klikk bildet for å se bevegelsene.

Birger Thurn-Paulsen, leder av Rødt Moss og omegn, står for dagens «Aktuell kommentar» i Moss Avis. Her ser han nærmere på spesielt Høyre-ledelsens mange – og mangetydige – forsvar for Frp og Venstres byrådsmodell i løpet av høsten.  Blant annet har han lest gamle blogger og trekker fram fra glemselen nåværende ordførers kontante avvising på bloggen sin 29. juni av Frps byrådsforslag. Og han påviser hvordan Høyres leder, Gunn Salbuvik, presterer å si i ett og samme leserinnlegg at byrådsmodellen er avgjort i forhandlingene mellom de borgerlige – og at den ikke er det. «Behandlingen av denne saken er en studie i politiske saltomortaler, for ikke å si spagatøvelser», oppsummerer Birger Thurn-Paulsen.

Les hele kronikken her:

Gjennomført prisippløshet

Rødt har, støttet av SV og AP, levert en lovlighetsklage som gjelder innføring av kommunal parlamentarisme og byråd i Moss. Et spissfindig juridisk nåløye er en ting, men det er en mening med en lov, og Kommunelovens intensjon om dette spørsmålet er klar nok. En såpass alvorlig sak skal reises og stemmes over i perioden som går forut for den valgperioden hvor det eventuelt tas opp til vedtak. Intensjonen er at folk skal få vite hva og hvem de stemmer på. Ja, det ble reist i forrige periode, men merk! Som et verbalforslag under budsjettbehandlingen.

Ordfører Pettersen er ikke så opptatt av lovens intensjon. Overfor bystyret har han argumentert med at folkeavstemning ikke egner seg i denne saken – fordi det er en intern organisering av kommunens drift! Er det ikke viktig for velgerne hvordan kommunen styres?

Det nye regimets erklæring om at de vil innføre byrådsmodellen i Moss har skapt betydelig debatt. Det er mye interessant i den debatten, ikke minst i Høyres forskjellige innlegg. Behandlingen av denne saken er en studie i politiske saltomortaler, for ikke å si spagatøvelser.

FØR valget

La oss se hva daværende ordførerkandidat Pettersen sier før valget. I et innlegg på bloggen sin 29. juni skriver han, etter å ha gått inn på kritikken mot et forslag om økte politikerhonorar:

«Vil også minne om at Frp…har programfestet at Moss skal innføre parlamentarisme i neste periode. Det er en ordning som koster langt mer og som virkelig er en profesjonalisering av politikerrollen. Videre er det en ordning som favoriserer partiene som sitter i posisjon. Vårt forslag ville først og fremst styrke opposisjonens rolle til å drive politikk.»

ETTER valget

Så kom valgseieren, og husk setningen «…en ordning som favoriserer partiene som sitter i posisjon.» Høyre, i allianse med Frp, Venstre og Krf melder at den parlamentariske modellen med byråd skal innføres fra og med august 2012. Debatten bryter løs, mange føler seg med god grunn lurt siden det kommer som en bombe ETTER valgseieren. Noen må ut og ro, men ender i spagat. Tage Pettersens spagat strekker fra juni til valgresultatet.

Høyres leder i Moss, Gunn Salbuvik får det til i ett og samme innlegg på side 2. i Moss Avis d. 2. november. Hun skriver: «Vi tror det beste for byen er et bredt borgerlig samarbeid, og i disse forhandlingene var det et krav om at parlamentarisme måtte tas med i avtalen.» Det er altså spikret i avtalen mellom de fire. Men så kommer vi til slutten av innlegget: «Endelig vedtak tas i bystyret etter utredningen.» Det vil si utredningen om innføring av kommunal parlamentarisme. Javelnei – er det spikret i avtalen eller skal endelig vedtak tas etter utredningen? Er det en utredning som skal bekrefte fasit eller en reell utredning uten ferdig konklusjon?

Så kom svaret:

Mandag d. 12. desember vedtok flertallet at byrådsmodellen skal innføres fra 1. august 2012. Prinsippløsheten er gjennomført. Før og etter valget er to forskjellige ting. I debatten etter valget ser vi febrilske forsøk på å late som utredningen om innføring av byrådsmodellen er noe annet enn det den er. Legg også godt merke til at vedtaket ble gjort etter et verbalforslag under budsjettbehandlingen – samme lettvinte behandling som da det ble reist i forrige periode. Det rimer godt med ordførerens ord om at det er en intern organisering av kommunens drift. Nettopp, det kan bli svært internt. Sporene fra Oslo og Bergen frister ikke.

Rødt mener at det beste er at det gjennomføres en reell, åpen og grundig utredning som i sin tur gjør det til et tema ved neste kommunevalg. Da vil folk vite hva de skal stemme på, og det nye bystyret kan diskutere og fatte vedtak. Alternativt går vi inn for folkeavstemning om spørsmålet. Tage Pettersen mener riktignok at det er en intern sak, og Frps Wiborg, som ellers er veldig for folkeavstemninger, synes heller ikke saken er viktig nok til at folk kan si sin mening, så der er det en vegg. Noen sa at «det er en ordning som favoriserere partiene som sitter i posisjon.» Det er til fulle bevist.

Birger Thurn-Paulsen, leder av Moss Rødt og omegn

leder, Rødt Moss og omegn

Reklamer
Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: