Bedre sosial profil på eiendomsskatten med SV/Rødt

De borgerliges første budsjett på åtte år er nå vedtatt. De har redusert eiendomsskatten, men slik at de med de største eiendommene sparer klart mest. I et leserinnlegg i Moss Avis i dag viser Rødts Eirik Tveiten at om Rødts og SVs alternative budsjettforslag hadde blitt vedtatt, ville alle måttet betale noe mer i e-skatt (bortsett fra at R/SV økte bunnfradraget, slik at alle med under 240 000 kunne søkt om fritak), men den sosiale profilen ville vært motsatt av de borgerliges.

Les hele innlegget:

Om eiendomsskattens sosiale profil.

Partiet Rødt la sammen med SV i mandagens bystyre, fram et forslag til økonomiplan for 2012-2015 og årsbudsjett 2012 for Moss kommune. Her la vi inn penger til alle de usosiale og kulturfiendtlige innsparingene de borgerlige partiene fikk vedtatt i sitt budsjett. Vi opprettholdt dagens pris på SFO, trygghetsalarmer og hjemmehjelp, og økte overføringene til barnehagene (også de private!). Vi styrket tilbudet på Moss bibliotek, opprettholdt dagens pris på Kulturskolen og styrket tilbudet ved å opprette en ny kulturlærerstilling, og vi økte overføringene til de frivillige og ideelle organisasjonene. Vi styrket den sosiale profilen i eiendomsskatten, ved å øke dagens bunnfradrag! I dag kan alle husstander som tjener mindre enn kr 170 000 i året, etter søknad, slippe å betale eiendomsskatt, Rødt/SV økte dette bunnfradraget til kr 240 000.

SV og Rødt baserte ikke sitt budsjettframlegg på en svært optimistisk «endring i rentebanen», men økte inntektene til kommunen ved å øke eiendomsskatten i Moss. Fra dagens 4,4 promille til 5,4 promille, samt å kutte i de nylig vedtatte økte politikergodtgjøringene på 3 millioner kroner. Bare disse to tiltakene ga til sammen kommunen inntekter på i overkant av 23 millioner kroner.

(Hele budsjettframlegget kan leses her).

Noen vil påstå at dette er å gi og ta fra de samme, men dette er positivt feil siden eiendomsskatten, som all annen skatt, har en sosial profil. Selv om promillesatsen er lik (den burde vært progressiv), ville kronebeløpet den enkelte betalte (om R/SVs forslag ble vedtatt) bli større, dess mer verdifull eiendom du har!

Konkret vil jeg vise dette med to eksempler, på den dyreste og de billigste eiendommene i Moss:

Eiendommens verdi Betaler med dagens sats 4,4 promille Betaler i 2012 med vedtatte 4,2 promille Ville betalt i 2012 med SV og Rødt sin 5,4 promille
Kr 7 074 000 Kr 31 125 Kr 29 710 Kr 38 200
Kr    600 000 Kr   2 640 Kr   2 520 Kr    3 240

Dette betyr at mens de med laveste takstgrunnlag neste år får redusert eiendomsskatten med kr 120 (!) i året, ville de med SV/Rødt sitt forslag betalt kr 600 mer. Tilsvarende vil den med det høyeste takstgrunnlag få redusert sin eiendomsskatt neste år med kr 1.415 kr, med SV/Rødt sitt forslag måtte vedkommende betalt kr 7 075 mer.

Ved hjelp av denne tabellen kan den enkelte regne ut hvorvidt en taper eller vinner på kuttet i eiendomsskatten, når en samholder reduksjonen neste år med de økte egenandeler på ulike kommunale tjenester og de borgerliges uttalte prinsipp om at «voksne skal selv betale for sine kulturtilbud». I tillegg skal det finansieres et stadig økende politisk byråkrati.

Politikk er vei- og verdivalg, ikke bare et valg om hvilken ivrig og engasjert ordførerkandidat som er mest «glad i Moss».

Eirik Tveiten – bystyremedlem Rødt

Reklamer

2 kommentarer to “Bedre sosial profil på eiendomsskatten med SV/Rødt”

  1. Hvorfor fjerner dere kommentarer som viser til faktafeil??

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: