Lær mer om den økonomiske krisa

Rødt Moss og omegn vil over nyttår arrangere en studiesirkel i økonomi basert på boka «Økonomi på en annen måte» av Rune Skarstein. Dagsavisens anmelder skreiv at «Dette er en svært viktig og meget leseverdig bok, og den går dypt inn på kapitalismens undertrykkelsesmekanismer på en måte som er uvanlig her i landet».

Eirik Tveiten, Rødts bystyrerepresentant, skreiv nylig et innlegg om behovet for slike studier som ble trykt både i Moss Avis og Klassekampen. Vi planlegger et oppstartmøte 19. januar med en kjent økonom som innleder. Følg med!

Nedenfor følger Tveitens leserinnlegg.

Om krisa og venstresidas utfordringer.

Kampen om velferdsgodene vil bli hardere og venstresida står uten en samlende ideologi.

Redaktøren i Klassekampen har 6. desember en leder «Budsjettunionen», her han han følgende formulering: «Som ved de fleste av EUs tidligere kriser, ser svaret også denne gangen ut til å være å styrke unionsfullmaktene, selv om mange vil hevde at det nettopp er den overnasjonale euroen som er en av kildene til dagens problemer.»

På side 11 i samme avis har Ommund Stokka en kommentar «Krisen er menneskeskapt», han lanserer sin forklaring slik: «Sannheten er at det er børsmeglere, bankvesenet, valutaspekulanter, og investeringsfond som har kjørt verden i grøfta, samtidig som de har gjort seg selv kvalmende rike.»

Det er lett å være enig i at Euroen, valutaspekulanter, børsmeglere osv. er en vederstyggelighet som vi godt kunne klart oss uten, men det var da visselig kriser før Euroen og børsmeglerne fikk en så framtredende plass. Eller sagt på en annen måte: Vil vi få en krisefri kapitalisme dersom vi får oppløst Euroen og innført reguleringstiltak ved de ulike finanstransaksjonene?

Den nåværende krisa vil bli løst. Den kan utvikle seg til massearbeidsledighet, sult og kriger, og det vil ta tid. Noen land vil kanskje i likhet med det som har skjedd i den arabiske verden kaste sine nåværende ledere, og få nye isteden. Men krisa vil ganske sikkert også føre til en gigantisk omfordeling: Opparbeida faglige rettigheter som normalarbeidsdag, pensjoner og velferdsgoder vil bli fjerna. Verdier, i form av eiendom og «velferdsoppgaver» vil bli massivt omfordelt fra offentlig til private. De rike planlegger selvsagt å utnytte krisa for å bli enda færre og rikere, og det er svært sannsynlig at krisa vil ramme Norge vesentlig hardere enn i dag. (For øvrig er denne omfordelingen godt beskrevet av Naomi Klein i sin bok «Sjokkdoktrinen»)

Utover å forsvare dagens opparbeida faglige rettigheter og velferdsordninger blir venstresida i Norge beskyldt for ikke å lansere noe alternativ. Og, selv om det kan føles urettferdig å beskylde dem som hele tida har motarbeide markedsliberaliseringen og et deregulert marked, treffer kritikken.

Venstresida har en oppgave ved at den i tillegg til å bekjempe alle «de små angrepene» og forsvare de ulike velferdsordninger, må det utvikles felles strategier og alternativer utover dette.

Sammen med forfatteren av boka «Økonomi på en annen måte», Rune Skarstein, utvikler vi nå i mitt lag et studieopplegg om marxistisk økonomi. Alle slags nyklassiske og keynesianske økonomer har alt for lenge ensidig fått dominert forklaringsmodellene på: «Hvorfor krise og hvordan løse den».

Skal venstresida utvikle en alternativ politikk bør den rykke tilbake til Marx. Med utgangspunkt i Marx’ analyser bør en samla venstreside ha som målsetting å utvikle og samle seg om felles strategier. Vi er lei av kapitalismens stadige tilbakevennende kriger og kriser, la oss bli kvitt hele røkla.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: