Bør velgerne bestemme?

Bystyreflertallet i Moss burde ønske folkeavstemminga velkommen som en nødutgang

I Moss Avis 1. desember er kronikken skrevet av Rødts Eirik Tveiten. Her går han grundigere inn på spørsmålet om hva slags støtte byrådsmodellen faktisk har i Moss’ befolkning. Med bakgrunn i at bare to partier (V og Frp) hadde omlegging til byråd i sine valgprogram, og at heller ikke de gjorde dette til noen sak i valgkampen, konkluderer Tveiten med at det er helt nødvendig med en folkeavstemming.

Her følger hele kronikken:

Bør velgerne bestemme?

Stortinget har bestemt at en overgang fra dagens formannskapsmodell til kommunal parlamentarisme er en så omfattende endring, at dette skal gjøres i to trinn: Bystyret skal i den ene perioden behandle spørsmålet og votere over forslaget. Deretter kan saken tas opp til behandling i neste bystyreperiode, som kan gjøre vedtak om å innføre kommunal parlamentarisme med simpelt flertall. Begrunnelsen for en slik «todelte behandlingen» er at kommunenes innbyggere skal få uttale seg i om en slik omfattende endring, i valg.

Hvordan ble dette spørsmålet, behandla av «folket i valg»?

I Moss Venstres valgprogram er ikke parlamentarisme omtalt! Men i valgprogrammet vises det til: «Se våre nettsider (..) for nærmere presentasjon av Venstres (..) fullstendige program». Her kan den spesielt interesserte, finne en formulering om at Venstre er FOR kommunal parlamentarisme i Moss. Men, Venstres ellers medieaktive førstekandidat hadde i løpet av valgkampen ikke en eneste henvisning til at partiet ønsket overgang til byråd i Moss. Derimot flagget partiet høyt at de sammen med Høyre og KrF ønsket «Tage Pettersen som ordfører», som er ensbetydende med å beholde dagens formannskapsmodell.

Moss FrP gikk til valg med sin listetopp som ordførerkandidat. I FrPs valgprogram står (side 7): «Moss FrP ønsker innført ordningen med parlamentarisk styringssystem i kommunen …» (For øvrig er avsnittet over i det samme programmet: «Moss Frp vil ta i bruk folkeavstemming i større prinsipielle saker») Heller ikke den svært aktive ordførerkandidaten fra FrP, hadde i løpet av valgkampen noen utspill hvor de antydet at de ønsket overgang til et byråd i Moss i kommende valgperiode.

Høyre hadde ikke og har heller ikke påstått at de hadde kommunal parlamentarismen som valgkampsak, og ingen av listekandidatene tok dette opp som tema i valgkampen.

Hva ønsker velgerne?

FrP hadde tilbakegang fra 7 til 5 bystyrerepresentanter og har sammen med 2 fra Venstre, 7 bystyrerepresentanter. Det betyr at av bystyrets totalt 39 representanter er de resterende 32 individuelle medlemmene av bystyret valgt inn på et program og av partier, som IKKE hadde noen som helst formuleringer om overgang til kommunal parlamentarisme i sine valgprogram!

Høyre hadde kraftig framgang og har sammen med FrP 20 representanter og flertall i dagens bystyre. FrP er på vippen og i en «drømmesituasjon», og særlig dersom et svakt og upålitelig Høyre er villig til å la seg bruke.

Moss Avis’ MA-tinget, har hatt en avstemming: «Ja eller nei til innføring av parlamentarisme i Moss». Et solid flertall svarte Nei. Avstemmingen blir av enkelte avfeid med at dette ikke er en kvalitetssikret velgerundersøkelse, og det er nok rett. Men selve valgresultatet (FrPs tilbakegang) og avstemmingen, gir i det minste en indikasjon over hva folk i Moss ønsker.

Hvordan sikre en beslutning i tråd med hva befolkningen ønsker?

I Moss er det dannet et «Innbyggerinitiativ» som stiller krav om folkeavstemming: «Ja eller Nei til innføring av parlamentarisme i Moss». Dersom innføringen av byråd i Moss ikke for all framtid skal være beheftet med påstander om «kupp, triksing og egeninteresse», bør det derfor avholdes en folkeavstemming!

Folkeavstemminger er gjennomført i andre kommuner og er enkelt å administrere. Samtidig vil det være i tråd med programformuleringen til FrP: « Et levende folkestyre (…) med folkeavstemming i større prinsipielle spørsmål». Og, dersom FrP fremmer sitt eget programforslag vil det sannsynlig oppnå flertall siden Moss Ap, Sv, Rødt og Frp har til sammen har 21 bystyrerepresentanter, og flertall!

De borgerlige partiene uttrykker stor tro på at innføring av byråd i Moss vil være til befolkningens beste. Men, dersom en ønsker et «levende folkestyre» i tråd med hva befolkningen ønsker, bør det være i alle partienes interesse at en såpass omfattende endring, ble gjennomført i tråd med Stortingets intensjon, og at folk i Moss får uttrykke sin mening i valg.

Reklamer
Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: