Sammenbrudd eller kommunisme 5.0?

Tirsdag 23. august arrangerte Rødt Moss og omegn nok en vellykka boklansering og debattmøte (det begynner å bli en tradisjon) på den framifrå bokhandelen House of Foundation i Møllebyen i Moss. Denne gangen handla det om Pål Steigans nye bok «Sammenbruddet» (i provinsbyen Oslo, på Litteraturhuset, fant det også sted en lansering, dagen etter). Drøyt tjue mennesker lytta til, og mange var med i diskusjonen om ikke bare klimakrisa, men sju andre, inklusive bl.a. energi-, mat og vann- og forforkrisa. Og disses forhold til kapitalismens sammenbrudd, ifølge forfatteren. Dette var også siste møte i en studiesirkel om dette emnet, som lokalpartiet til Rødt har holdt denne våren.

I forordet til boka skriver Henning Mankell blant annet: «Pål Steigan driver ikke med gjetteleker. Han bruker heller ikke irrasjonelle og følelsesmessige argumenter. Men det er dermed ikke sagt at ikke teksten hans bygger på en sterk opprørthet over tingenes tilstand. Han skriver fordi han er urolig for den framtiden vi er i ferd med å skape. … Han viser oss hvordan vi kan endre dette til noe som alltid har vært menneskets mulighet: å skape en anstendig verden der hvert enkelt menneske ikke er en øy. Ingen er forutbestemt til å være fattig eller undertrykt».

I debatten tok Jon Michelet opp enda et sentralt tema, nemlig krigene som kan og sannsynligvis vil oppstå når det blir alvorlig knapphet på energi, vann, mat osv. Noe Steigan med vilje hadde nedtona i boka, da det ville ha satt mye av det andre i skyggen.

Forfatteren følger opp boka med en blogg om boka og temaet, der han også har åpna for kommentarer og debatt.

PS: I den svenske utgaven av boka kan du «sniklese» en god del.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: